класифікація праці за ступенем важкості і напруженості

Методика оцінки ступеню важкості та напруженості праці. В обов’язки лікарів медико-санітарних частин промислових підприємств входить необхідність оцінки важкості праці, її фізіологічної вартості, ступінь функціональної напруги організму людини, яка працює, тобто оцінити працю людини з кількісної сторони. Така оцінка потрібна при вирішенні питань режиму праці та відпочинку, праці жінок і підлітків, обґрунтування тривалості робочого дня, тарифікації праці при обґрунтуванні пільг у відношенні до відпусток і додаткових компенсацій, при нормуванні факторів виробничого середовища. За ступенем зміни досліджуваних функцій по закінченні робочого дня (визначена у %) визначають категорію роботи.


Дайте оцінку важкості та напруженості праці, гігієнічних умов робочого місця. Задача 3. Методом хронометражу за роботою жінки листоноші було встановлено, що відстань, яку вона долає за робочу зміну становить 3 км, маса вантажу, що переноситься, до 7 кг. Енерговитрати робітниці за зміну 2700 ккал, середня частота пульсу 80-85 уд/хв. М’язова витривалість на початку зміни 23 с, в кінці 15 с. ⇐ Предыдущая 1 2 3 4 5 6 789 Следующая ⇒. Дата добавления: 2016-11-18; просмотров: 460 | Нарушение авторских прав | Изречения для студентов.


Класифікація праці за важкістю і напруженістю включає: фізіологічну класифікацію, яка базується на фізіологічних характеристиках напруження функиій і втоми, та гірофесіографічну — характеристика трудової діяльності, яка грунтується на описових характеристиках праці. Під терміном "важкість праці" розуміють функції, які викликані фізичними напруженнями, а це визначає рівень напруження центральної нервової системи. Енергетична оцінка важкості праці. Будь-яка фізична діяльність людини вимагає затрат енергії. Енергетичні затрати визначають важкість фізичної праці. Більш ефективною є праця при 11 ступені напруженості, роботу можна виконувати тривалий час.


Важкість та напруженість праці є одними з головних характеристик трудового процесу. Важкість праці – це така характеристика трудового процесу, що відображає переважне навантаження на опорно-руховий апарат і функціональні системи організму (серцево-судинну, дихальну та ін.), що забезпечують його діяльність. Крім того, при оцінці ступеня напруженості праці враховують ергономічні показники: змінність праці, позу, число рухів, зорову і слухову напруженість та ін. Добові витрати енергії для осіб розумової праці (інженери, педагоги, лікарі й ін.) сягають 10,5.11,7 МДж (2500-2800 ккал).


Важкість та напруженість праці— це ступінь сукупної дії санітарно-гігієнічних, фізіологічних, естетичних, соціально-психологічних елементів, що формують умови праці та поточні або віддалені в часі зміни функціонального стану організму. Поняття "важкість або тяжкість праці може однаково застосовуватися як до фізичної так і розумової праці і до тих видів діяльності, що виконуються в шкідливих або небезпечних виробничих умовах. Які заходи запобігання втоми і перевтоми? Для профілактики втоми і підвищення працездатності організму розроблені фізичні вправи і тренування.


У Гігієнічній класифікації приводяться визначення важкості та напруженості праці. Важкість праці – це характеристика трудового процесу, що відображає переважне навантаження на опорно-руховий апарат і функціональні системи організму (серцево-судинну, дихальну та ін.), що забезпечують його діяльність. Важкість праці характеризується: - фізичним динамічним навантаженням . - ступенем нахилу корпусу, - переміщенням в просторі. Класи умов праці за показниками важкості трудового процесу приведені у таблиці А1 (дод. А). Напруженість праці – це характеристика трудового процесу, що відображає навантаження переважно на центральну нервову систему, органи чуттів, емоційну сферу працівника.


Оцінка умов праці проводиться на підставі "Гігієнічної класифікації умов праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу". Виходячи з принципів Гігієнічної класифікації, умови праці розподіляються на 4 класи: 1 клас — оптимальні умови праці — такі умови, при якихзберігається не лише здоров'я працюючих, а створюються передумовидля підтримування високого рівня працездатності.


Важкість та напруженість праці характеризуються ступенем функціонального напруження організму. Воно може бути енергетичним, залежать від потужності роботу.При фізичній праці, і емоційним - при розумовому праці, коли має місце інформаційне перевантаження. Фізична важкість праці - це навантаження на організм при праці, що вимагає переважно м'язових зусиль і відповідного енергетичного забезпечення. Класифікація праці за тяжкості проводиться за рівнем енерговитрат з урахуванням виду навантаження (статична або динамічна) і навантажуємо м'язів. Динамічна робота - це процес скорочення м&apo.


Класифікація трудових процесів за ступенем важкості. ⇐ ПредыдущаяСтр 13 из 27Следующая ⇒. Важкість та напруженість праці є одними з головних характеристик трудового процесу. Важкість праці – це така характеристика трудового процесу, що відображає переважне навантаження на опорно-руховий апарат і функціональні системи організму (серцево-судинну, дихальну та ін.), що забезпечують його діяльність. Напруженість праці – характеристика трудового процесу, що відображає навантаження переважно на центральну нервову систему, органи чуттів, емоційну сферу працівника.


Напруженість праці - кількісна характеристика розумової праці. Вона визначається величиною інформаційного навантаження. Медико-фізіологічна класифікація важкості та напруженості праці проводиться на підставі комплексної кількісної оцінки факторів умов праці, званої інтегральною величиною важкості та напруженості праці. До I категорії відносять роботи, що виконуються в оптимальних умовах праці за сприятливих навантаженнях. Крім того, при оцінці ступеня напруженості враховують ергономічні показники: змінність праці, позу, число рухів і т.п. Так, якщо щільність сприймаються сигналів не перевищує 75 на годину, то робота характеризується як легка; 75 . 175 - середньої тяжкості; понад 176 - важка робота.


Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (1709). 3.14. Здоров'я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб або фізичних вад (преамбула Статуту ВООЗ). Шкідливі умови праці за ступенем перевищення гігієнічних нормативів та вираженості можливих змін в організмі працюючих поділяються на 4 ступені


Методика гігієнічної оцінки важкості і напруженості праці з метою профілактики перевтоми та підвищення працездатності. Гігієнічні вимоги до режиму праці. Методика гігієнічної оцінки небезпечних і шкідливих факторів виробничого середовища та реакції організму на їх вплив. 5. Набір трикутників. Критерії класифікації праці за ступенем важкості та напруженості. Критерії. Категорії праці.


Важкість (тяжкість) праці - характеристика трудової діяльності людини, яка визначає ступінь залучення до роботи м'язів і відображає фізіологічні витрати внаслідок фізичного навантаження. Основним документом, що регламентує гігієнічну класифікацію умов праці за показниками важкості та напруженості праці, є "Гігієнічна класифікація за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу", затверджена Міністерством охорони здоров'я України 31 грудня 1997 року, № 382.


«Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та. небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості. трудового процесу». ЗМІСТ. Гігієнічна оцінка умов праці за важкістю та напруженістю трудового процесу . 17 12. Гігієнічна оцінка умов праці при аероіонізації . · важкість (тяжкість) праці - характеристика трудового процесу, що ві-дображає рівень загальних енергозатрат, переважне навантаження на опорно-руховий апарат, серцево-судинну, дихальну та інші системи.


Категорії робіт за ступенем важкості (ГОСТ 12.1.005-88). Категорія робіт. Енерговитрати. «Гігієнічна класифікація праці За показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу». Гігієнічна класифікація заснована на принципі диференціації умов праці залежно від фактично діючих рівнів факторів виробничого середовища і трудового процесу порівняно з санітарними нормами, правилами, гігієнічними нормативами, а також можливим впливом їх на стан здоров’я працюючих. Фактори, що зумовлюють умови праці, поділяють на чотири основні групи, що наведені в таблиці 2.


Функціональне напруження організму під час праці можна охарактеризувати з двох сторін — енергетичного та інформаційного. Перший переважає при фізичній, другий при розумовій праці. Характеристику роботи, що потребує інтенсивної праці головного мозку при отриманні та аналізі інформації, фізіологи називають напруженістю. Напруженість праці — характеристика трудового процесу, що.


Характеристику праці, яка потребує інтенсивної роботи головного мозку в ході одержання та аналізу цифрової інформації називають напруженістю, характеристику навантаження на організм при роботі, що потребує значних м’язових зусиль та енергетичного забезпечення – важкістю.За важкістю різноманітні види праці поділяються на легку, середньої важкості, важку та дуже важку.За напруженістю – на ненапружену, мало напружену, напружену, дуже напружену.Для оцінки ступеню важкості та напруженості праці.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

японские шоу 21 угадайка без цензуры онлайн

кантрольная работа па беларускай мове 4 клас займеннік

как вставить usb вход в магнітофон маяк м240с-1 к