становлення капіталістичного виробництва у франції

Зародження капіталістичного устрою в цій країні мало ряд характерних рис, зумовлених особливостями французького феодалізму. У XVI-XVIII століттях у Франції зберігалася феодальна власність на землю дворян, церкви і корони. Власне поміщицькі господарства були характерні лише для деяких районів Франції. Більшу частину своєї землі феодал передавав селянам на основі цензіви, а меншу частину-домен, що залишилася в безпосередньому володінні феодала, на відміну від голландських і англійських землевласників, здавав невеликими ділянками в оренду селянам за плату або частину врожаю. Як було сказано раніш.


Особливості становлення індустріального суспільства у Франції. Розпад феодального устрою в промисловості й сільському господарстві Франції почався наприкінці XV ст. Порівняно з Нідерландами й Англією формування капіталістичного устрою в надрах феодального суспільства у Франції мало низку характерних ознак. Розглянемо їх детальніше. 1. Не було поміщицьких господарств, за винятком деяких районів. кредит, котрий відігравав важливу роль у розвитку капіталістичного виробництва. Він одним із перших з'ясував дієві можливості у зв'язку з відкриттям того факту, що гроші, а отже, і грошовий капітал, виробляють або створюють.


Вона прискорила становлення і розвиток деяких галузей французької промисловості (суконної, хімічної, металообробної). Проте ті галузі промисловості, які працювали на колоніальній сировині (бавовняна, цукрова), переживали занепад. Франція на довгі роки була позбавлена англійських машин, металовиробів та вугілля, необхідних для механізації виробничих процесів. Сільське господарство Франції страждало через припинення експорту зерна, вин та інших продуктів. У Франції зберігалися невеликі мануфактури та дрібне кустарне виробництво. Такий стан деякі історики пояснюють антикапіталістичною атмосферою французького суспільства, характером підприємця: дрібного ділка, людини консервативної, обережної.


Використання машин дозволило капіталістичному виробництву зробити величезний ривок вперед у підвищенні продуктивності праці і ще більше підвищити її, почавши виробляти машини для виробництва самих машин. Перший - етап вільної конкуренції - почався в період становлення капіталізму і тривав до кінця XIXст. , А свого розквіту досяг між Великою французькою революцією 1789-1799гг. і Паризької комуни. Якщо капіталістичні відносини і проникали в сільське господарство Франції, то не у вигляді буржуазного переродження в маєтках, як в Англії, а у формі розвитку буржуазних відносин в середовищі самого селянства: межкрестьянской оренди, використання.


У Франції формується класична політична економія як альтернатива меркантилізму. У XVII ст. у Франції ще панує феодалізм, хоч починається вже становлення і зміцнення абсолютистської держави. У державі переважало сільське населення, переобтяжене численними феодальними податками. Промисловість була слабо розвиненою.


Становлення і панування капіталістичного способу виробництва. Заміна феодальної формації капіталістичної суспільно-економічною формацією. ОСОБЛИВЕ: Англія - класична країна промислового капіталізму. Франція -- класична країна феодалізму. У процесі первісного нагромадження головною джерелом був державний борг у зв'язку з війнами, які велися абсолютистської монархією на континенті Європи. У зв'язку з цим - розвиток лихварського капіталу і банків. Колонії Франції були другорядним джерелом, хоча всі елементи - грабіж, піратство, работоргівля - мали місце. Мануфактури на відміну від Англії орієнтувалися на потреби короля і верхівки феодалів (предмети розкоші), а не широкий ринок.


Становлення капіталістичного виробництва в Голландії, Англії, Франції, Німеччині. Утворення США (переселенський капіталізм). Ліквідація пережитків феодалізму. Основи економічного зростання. Боротьба за економічне лідерство. Революційних шлях становлення промислового капіталізму. Розвиток капіталістичного виробництва. Торгівля. Грошовий ринок. Розвиток капіталістичного фермерства. Фінанси. Перетворення Англії у “фабрику світу”. “Прусський” шлях розвитку капіталізму. Економічне вчення А. Сміта і Д. Рікардо Економічна теорія Франції. Ж. Батист Сей., Ф. Бастіа. Політична економія у Франції. Т. Р. Мальтус, Н. Сеніор, Дж. С. Міль, Д. Мак-Кулох.


За обсягом виробництва промислової продукції в середині XIX ст. Франція займала друге місце у світі після Великобританії. Однак її технічний рівень і конкурентоспроможність залишалися низькими. Німеччина вийшла на шлях капіталістичного розвитку пізніше, ніж Англія та Франція. Промисловий переворот тут розгорнувся лише в другій половині XIX ст. Найважливішою причиною такого відставання була наявність феодальних середньовічних порядків в сільському господарстві, збереження цехів у промисловості та політична роздрібненість країни. На відміну від Англії та Франції, становлення суспільства нового типу в Німеччині відбувалося не революційним, а еволюційним шляхом.


Впродовж XIX ст. Франція займала друге місце у світі за рівнем промислового виробництва, поступаючись лише Англії. Однак в кінці XIX ст. вона опинилася на четвертому місці. Сировинна база Франції й без того була недостатньою. Вона змушена була імпортувати половину необхідного їй вугілля. Економічний розвиток Франції в кінці XIX на початку XX століття. Автор работы: Пользователь скрыл имя, 06 Декабря 2011 в 15:01, реферат. Краткое описание. Впродовж XIX ст. Франція займала друге місце у світі за рівнем промислового виробництва, поступаючись лише Англії. Однак в кінці XIX ст. вона опинилася на четвертому місці. Сировинна база Франції й без того була недостатньою.


Завдяки більшій живучості у Франції дрібного виробництва тут не відбувалася в таких масштабах, як в Англії, пролетаризація селян і ремісників. У Франції швидше, ніж промисловий, розвивалися банківський і лихварський капітал. Основне гальмо промислового перевороту у Франції — феодально-абсолютистські порядки — змогла знищити тільки революція 1789—1794 pp. Розвиток банківської і кредитної сфер. У першій половині XIX ст. у Франції відбувається становлення кредитно-банківської системи. Виникають і розвиваються такі кредитні товариства, як "Поземельний кредит", "Рухомий кредит". Відкривають ощадні каси (першу — в Парижі в 1818 p.). Вони відіграють велику роль у мобілізації капіталу.


Період зародження та розвитку капіталістичного способу виробництва. Клас. Новий час. (кінець ХV – початок ХХ ст.) Період зародження та розвитку капіталістичного способу виробництва. Пізній новий час. Велика французька революція – (кінець ХVІІІ – початок ХХ ст.) – Перша світова війна. періодзародження та розвитку капіталістичного (буржуазного) типу виробництва. (кінець ХV – початок ХХ ст.) Джерела вивчення історії


Становлення класичної політичної економії у Франції відбувалося в дещо відмінних історичних умовах, ніж у Англії. Панування феодальних відносин, слабкий розвиток промисловості, поразка у боротьбі з Англією за зовнішні ринки збуту, спустошливі війни та непомірна розкіш королівського двору привели країну до глибокої соціально-економічної кризи. Саме тому класичній політичній економії у Франції з самого початку були притаманні різка критика ідей меркантилізму, посилена увага до аграрних проблем та співчутливе ставлення до селянства.


Особливості становлення капіталістичного шпп соба виробництва, у Голландії. У XV в. у Європі існувало велике держава — герцогство Бургундське. Воно розстелялося широкої смугою з півдня північ Європи між Францією і Німеччиною. Самую північ ную частину акцій цього держави утворювали Нідерланди. Це була територія, де зараз розміщені стра ны Бенілюксу і кілька північно-східних районів Франції. З 12 провінцій Нідерландів найрозвинутішими стосовно економіки були сім північних, крупнішої ши з яких були Голландія. З кінця XV в. починається піднесення Голландії й XVII в. вона, з визначення К.Маркса, в .


Капіталістичний спосіб виробництва почав зароджуватись у надрах феодалізму. Зростання продуктивних сил і розвиток суспільного поділу праці розширювали сферу товарного виробництва і підривали основи натурального господарства. Процеси становлення капіталістичного виробництва прискорювались первісним нагромадженням капіталу, сутність якого було розглянуто в темі 13. У період первісного нагромадження капіталу відбувалося насильницьке розорення маси дрібних товаровиробників і перетворення їх із самостійних господарів у найманих працівників.


Тут відбувалися технологізація виробництва, галузева (тваринництво, зернові, технічні, кормові культури) та територіальна спеціалізація виробництва. Впродовж 1690-1789 pp. було здійснено меліорацію 2648 га землі. У сільському господарстві активно відбувалися процеси первісного нагромадження капіталу, становлення ринкового сільського господарства та утвердження великої земельної власності капіталістичного типу. Процес відокремлення англійського селянства від засобів виробництва набув форми радикального землеустрою - обгороджування. Франція - активна учасниця океанської торгівлі. її центрами були портові міста на узбережжі Атлантичного океану (Нант, Бордо, Гавр, Ла-Рошель).


Капіталістична мануфактура. В міру того як створювались умови для капіталістичного виробництва, дрібне ремісниче виробництво почало поступатися місцем великій промисловості. Першою формою капіталістичного виробництва була мануфактура. Мануфактура грунтувалася ще на ремеслі, використовуючи в основному ручну, ремісничу техніку, та, на відміну від ремесла, мануфактура була вже великим виробництвом, в якому вдавалися до дуже дрібного поділу праці в процесі виробництва. Це приводило до різкого збільшення продуктивності праці, у чому й полягало, насамперед, прогресивне значення мануфактури.


основні елементи капіталістичного виробництва: вільний капітал і. вільні робочі руки. В Англії капіталістичні відносини почали формуватися спочатку у сільській місцевості, а не у місті, що обумовлювалося близькістю до місця вироблення сировини, та відсутністю у селах цехів, які гальмували розвиток виробництва. 1 стан духівництво. Суспільний лад Англії. У Європі становлення абсолютизму відбувалося в умовах розвитку капіталістичних відносин. У Росії політично і економічно панівним станом залишалося дворянство; буржуазія впродовж 18 ст. була нечисленною і невпливовою

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

японские шоу 21 угадайка без цензуры онлайн

кантрольная работа па беларускай мове 4 клас займеннік

как вставить usb вход в магнітофон маяк м240с-1 к