головні критерії класифікації народів світу

Класифікації народів світу. У результаті вивчення глави студент повинен: • знати принципи класифікаційного підходу в описі народів світу, основні класифікації, застосовувані в етнології, розселення етносів в межах основних материків, основні мовні сім'ї, "антропологічний покрив" Землі, хозяйственнокультурную класифікацію і її рівні, історико-етнографічні спільності Землі; • вміти застосовувати принцип класифікаційного підходу в характеристиці населення континентів і регіонів Землі; • володіти навичками опису конкретного народу на основі індикаторів класифікацій, прийнятих в етно.


Шляхом класифікації виділяються народи і групи народів, що мешкають в одному географічному регіоні, що стоять на одному рівні господарського і соціального розвитку, що мають загальні культурними рисами. Кожен з цих ознак, покладений в основу класифікації, важливий при дослідженні тих чи інших етнічних явищ. Так, виявлення спорідненості за походженням і культурі дозволяє класифікувати споріднені народи, що лежить в основі етногенетичних досліджень. Однак повну характеристику народу, його місця серед інших народів світу дає тільки сукупність найбільш істотних і фундаментальних класифікаційних оз.


3. Головні критерії класифікації народів. світу. 4. Географічна, антропологічна, мовна. класифікація народів світу. 5. Класифікація народів світу за історико-. етнографічними областями. 6. Сутність класифікації звичаїв та традицій. народів світу за господарсько-культурними. типами. 7. Національна та регіональна культура: сутність та зміст.


Лінгвістична класифікація народів світу. Мова є суспільним явищем і існує тільки в суспільстві. Суспільство не може існувати без мови. Як історичне явище мова безперервно розвивається, змінюючи головні його елементи: граматика, лексика, фонетика. Найбільш вивченою є індоєвропейська мовна сім’я. до неї входять в наш час слов’янські, германські, романські, балтійські, індійські, іранські, кельтські, вірменські, грецька, албанська мови.


Тема 4 КЛАСИФІКАЦІЯ НАРОДІВ СВІТУ 1. Основні підходи до класифікації народів світу. Географічна класифікація Для кращого усвідомлення багатоплановості етнічних процесів, що відбуваються у близько 4 тис. Transcription. 1 Тема 4 КЛАСИФІКАЦІЯ НАРОДІВ СВІТУ 1. Основні підходи до класифікації народів світу. Географічна класифікація Для кращого усвідомлення багатоплановості етнічних процесів, що відбуваються у близько 4 тис. народів, які проживають на нашій планеті, потрібно використовувати наукову класифікацію народів світу.


Одні критерії класифікації засновані насамперед на дослідженні етнічну приналежність народів, їх походження і шляхів формування, навіщо першочергового значення мають дані порівняльно-історичного мовознавства, антропології, систематизовані інформацію про матеріальну годі й духовній культурі. Інші критерії походять від аналізу явищ, властивих різним народам та його групам, незалежно від етнічну приналежність, наявності або відсутність культурних контактів. З допомогою такий класифікації етносів виділяються умовні географічні регіони, у якихрасселени народи світу.


8. Класифікації народів світу. Географічна, релігійна, антропологічна,лінгвістична, господарсько-культурна. Географічна класифікація: Найбільш зручним способом впорядковування такого великого числа сімей є, географічний — за материками або континентами, хоча кордони мовних сімей, звичайно, не цілком відповідають фізичним кордонам. Євразія: всього 21 сім'я, 4 ізоляти і 12 некласифікованих мов.Африка і Південно-Західна Азія: всього 28 сімей, 10 ізолятів і 10 некласифікованих мов.Океанія: «папуаські» і австралійські мови. Всього 100 сімей і 32.


Пропонований словник є спеціальним науковим та навчальним виданням, в якому подано основні фундаментальні термінологічні поняття політологічного характеру, що активно використовуються у вітчизняні та зарубіжній науці про політику та у практичній політичній діяльності. Терміни, визначення, персоналії» (1993); «Абетка етнополітолога» (1995); «Мала енциклопедія етнодержавознавства» (за ред. Ю. І. Римаренка) (1996); «Політологічний енциклопедичний словник» (1997); «Основи етнодержавознавства» (1997); «Націоналізм як суспільний феномен» (1997); «Міграційні процеси у сучасному світі» (за ред. Ю. І. Римаренка) (1998); «Нація і держава.


Тема 9. Класифікації народів світу Зміст. Географічний принцип. Антропологічний принцип. Лінгвістичний підхід до класифікації етносів та його генеалогічний принцип. Класифікація за господарчо-культурними принципами. Релігійний підхід до класифікації етносів. Розділ 2. ЕТНОГРАФІЯ НАРОДІВ СВІТУ. Тема 1. Народи Австралії та Океанії. 5. Зміст. Тема 16. «Мандрівні» народи світу Зміст. Антропологічна та лінгвістична характеристика циган, курдів. Проблеми міжетнічних відносин між мандрівними та корінними народами.


Етнічна класифікація. У сучасному світі більшість учених сходяться на тому, що нараховується понад 2 тис. різних народів за національним складом, хоча в літературі можна знайти й іншу цифру — близько 5 тис. Чисельність народів коливається у широких межах — від багатомільйонних (за даними 1992 р.: китайці (хань) — 1120 млн, американці США — 205 млн, бенгальці — 200 млн, бразильці — 160 млн, руські — 150 млн, японці — 123 млн) до кількох сотень або навіть десятків чоловік (андаманці-мінкопії тоала в Iндонезії, бо- токуди у Бразилії, алакалуфи і ямана в Аргентині та Чилі). 321 народність, чисельн.


знати: мовну та етнографічну класифікацію народів світу, виникнення та розвиток етнічних угруповань, критерії визначення етносів, співвідношення сучасної етнічної та політичної карти світу, сучасні етнічні процеси. вміти: визначити етнічну приналежність окремих груп населення, володіти основами методики збору та впорядкування етнографічних джерел; застосовувати етнографічні знання у педагогічній та науково-дослідницькій роботі, повсякденній побутовій та політичній культурі.


Мови народів світу. Нації й народності об’єднують у споріднені групи, що дає можливість простежити їхнє походження. Найважливішою для цього ознакою є мова. За класифікацією Міжнародної організації праці (МОП) населення, старше визначеного мінімального віку, поділяють на три категорії: зайняті у виробництві, безробітні та особи поза робочою силою. Перші дві категорії відносять до економічно активного населення. У найбідніших країнах світу , де головна мета економіки – задовольнити первинні потреби людей (їжа й одяг), більшість людей зайняті у малопродуктивному сільському господарстві (75–90 % працездатного населення). Частка зайнятих у промисловості не перевищує 10–20 %, у сфері послуг – до 10 %.


Народи світу (конспект). У сучасному світі налічують декілька тисяч народів (етносів), що представляють собою стійку спільноту людей, яка склалася історично на певній території, має свою мову, культуру, менталітет. Спільність мови завжди була і залишається важливим чинником ідентифікації окремої групи в етнос. Серед народів, що проживають на планеті, є такі, що налічують сотні мільйонів чоловік ( китайці, хіндустанці ), а також такі, що мають всього декілька сот або тисяч представників ( алеути, караїми, юкагири ). А були й такі, що залишили по собі тільки спогади, хоча колись представляли вел.


засвоєння студентами основних етапів походження та етнічної історії розглядуваних народів, уміння ними класифікувати етноси світу за антропологічним, етнолінгвістичним та господарсько-культурним поділами; розуміння студентами особливостей матеріальної культури етносів (поселення, житло, одяг, їжа, прикраси) в залежності від господарсько-культурного типу, до якого належить народ, природнокліматичних умов його проживання, історичного фактору та інше; вміння студентів характеризувати специфіку сімейно-шлюбних відносин народів світу, становище жінок у суспільстві, методи виховання дітей, форми укл.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

японские шоу 21 угадайка без цензуры онлайн

кантрольная работа па беларускай мове 4 клас займеннік

как вставить usb вход в магнітофон маяк м240с-1 к